0. Principalele modificari fata de vechiul cod rutier

Categorie: Legislatia rutiera Publicat: Vineri, 28 Martie 2008 Scris de Super User

Merita de retinut:

Principalele modificari fata de vechiul cod rutier

 

- Conducatorii auto vor fi obligati sa foloseasca farurile si in timpul zilei, in cazul in care se deplaseaza in afara orasului.

- Folosirea detectoarelor de radar va fi permisa de lege.

- Pietonii care traverseaza prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului poarta intreaga raspundere in eventualitatea unui accident.

- Organizarea si participarea la curse ilegale de masini va intra sub incidenta Codului penal.

- Medicii vor fi trasi la raspundere penala in cazul in care vor omite sa informeze politia in legatura cu starea de sanatate a pacientilor din cauza carora au rezultat accidente soladate cu morti si raniti.

- Folosirea de catre soferii de motociclete a luminilor farurilor indiferent de momentul zilei a devenit obligatorie.

- Lipsa asigurarii de raspundere civila va atrage dupa sine retinrea certificatului de inmatriculare si placutele de inmatriculare ale masinii.

- Se interzice amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea actelor de comert pe trotuar sau pe acostament, in parcarile amenajate sau pe partea carosabila, in conditiile in care acestea ar afecta siguranta circulatiei pietonilor si vehiculelor.

- In circulatia pe drumurile publice, se interzice detinerea la vedere, montarea si folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonora si luminoasa pe si in alte autovehicule decit cele au regim de circulatie prioritara, precum si detinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturba buna functionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului

- Conducatorii atovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sunt obligati sa poarte echipament de protectie-avertizare florescentr-eflectorizant atunci cind parasesc vehiculul si se afla pe partea carosabila a drumului public.

- Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decit viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

- Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati, iar in afara localitatilor de 70 km/h.

- Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decit viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

- Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberind dovada fara drept de circulatie.

- Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Sursa : MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA I, NR. 246/20.III.2006

Accesări: 10598